home
wie zijn wij

onze honden
chayenne
jitka
Boeska
Chica
Ebony
Jipsy
Kanani
pups
info. verkoop pus
gastfoto's
Gezondheid
Verzorging
Opvoeding
Benchtraining
rasinformatie
teckelvariëteiten
Div. en tips
Lust je nog peultjes
geschiktheidstest
Kontakt
Links

Langharige Dwergteckelkennel

"Van 't Hoogvonder"

 

Rasstandaard van de Teckel / Dashond.De dashond, Teckel ofwel Dackel genoemd komt van oorsprong uit Duitsland waar zich ook de oudste rasvereniging bevindt, de Duitse Teckel Club, opgericht en erkend in 1888.
De Teckel is bekend sinds de middeleeuwen, uit Brakken zijn lopende honden voor de ondergrondse jacht gefokt en deze kort benige honden zijn de voorouders van onze hedendaagse Teckels.
Maar ook bovengronds kunnen deze kleine rakkers grote prestaties leveren bij het opstoten van wild, zweetwerk en luid op spoor jagen.
Onder de grond werd de teckel gebruikt voor de jacht op vossen, konijnen en dassen, vandaar de benaming Dashond
Dit zal ook de reden zijn dat de Teckel bekend staat om zijn iets wat eigenwijze karakter want onder de grond moesten ze toch de das en de vos alleen uit het hol proberen te lokken.
Het is een ras waarvan men geen slaafse gehoorzaamheid mag verwachten, zij zullen u tot hun laatste dagen blijven uitdagen en door middel van humor en slimmigheid hun zin proberen door te drijven maar ook een Teckel is zeker onder appel te krijgen, u moet alleen nog consequenter zijn dan bij andere rassen.
Maar is het eenmaal u maatje dan kunt u zich geen trouwere vriend wensen want een Teckel is zeer aanhankelijk naar zijn baas.
Daarbij is een Teckel nieuwsgierig, moedig van aard, heel erg waaks en zoekt in tegenstelling tot andere honden heel bewust oogcontact om naar het lijkt in je ogen te lezen wat er in de mens omgaat, hierdoor ontstaat vaak een bijzondere binding tussen baasje en Teckel.
Het jachtinstinct kan wel eens voor problemen zorgen tijdens een wandeling als uw teckel plotseling een heerlijke geur in zijn neus krijgt en hij zich alleen door zijn neus laat leiden zodat er voor het baasje niets anders op zit dan te wachten tot het hem belieft om terug te komen, straffen helpt hier niet omdat het jagen hen gewoon in het bloed zit, aan de riem houden is het enige wat helpt, uitzonderingen daargelaten.
Met een blik herkent de Teckel zijn eigen soortgenoten, waarmee hij uitstekend overweg kan, andere honden vinden zij niet erg interessant, dat geld evenzo voor katten.
Konijnen, kaviaar´s, marmotten en vogeltjes zijn met een Teckel vaak het beste af in een kooi daar dit soort dieren de jacht lust van de Teckel zouden kunnen oproepen, dit geld natuurlijk over het algemeen, er zijn altijd uitzonderingen.
Teckels kunnen best oud worden daarom is het verstandig om rekening te houden met hun wat langere rug, laat ze zo min mogelijk trappen lopen, hoog springen en vooral niet te zwaar worden.
Als u net een jonge pup hebt let dan vooral op hele kleine kinderen, zij willen nog wel eens met zo´n pupje gaan slepen en dat is zeker niet bevorderlijk voor de rug en zorg zelf dat als u de hond moet dragen u de hele hond ondersteunt.