home
wie zijn wij

onze honden
chayenne
jitka
Boeska
Chica
Ebony
Jipsy
Kanani
pups
info. verkoop pus
gastfoto's
Gezondheid
Verzorging
Opvoeding
Benchtraining
rasinformatie
teckelvariëteiten
Div. en tips
Lust je nog peultjes
geschiktheidstest
Kontakt
Links
Opvoeding 2

Langharige Dwergteckelkennel

"Van 't Hoogvonder"

 

Belonen en straffen:


Je kan op verschillende manieren belonen, een vriendelijk vorm van 'braaf' en/of een aai over de bol of het geven van iets lekkers. Let op jou hond wat hij het fijnst vind. Bij het aanleren van gehoorzaamheidsoefeningen wordt straf nooit gebruikt. Als de hond het niet begrijpt, (en dat komt vaker voor dan niet willen), moeten we zelf duidelijker zijn in het aanleren van een bepaalde oefening.
Straf wordt wel gebruikt bij de opvoeding en kun je met de stem doen, een zwaar foei of nee is vaak al voldoende. Toch zijn er regelmatig Teckel pups die je het bloed onder de nagels weghalen en nergens op reageren. Dit type hond heeft een hardere aanpak nodig zoals het vastpakken en/of knijpen in het nekvel of wang vel. In extreme gevallen (bijten of nippen) wordt de pup ook op de grond gedrukt en daar een tijdje vastgehouden tot hij kalmeert. Nooit een tegenstribbelende pup te vroeg loslaten, anders heeft hij gewonnen.


Zindelijk maken puppy:


Als ik een pup zindelijk probeer te krijgen, heb ik het slot altijd van de tuindeur af, alleen een knip er eventueel op, zodat ik snel naar buiten kan. Als de pup wakker wordt, gegeten heeft of loopt te draaien alsof hij wat wil gaan doen, pak ik hem onmiddellijk op en zet hem buiten neer.
Pas als hij wat gedaan heeft, prijs ik hem de hemel in en mag hij weer naar binnen (wat ze 's winters maar al te graag doen). Op het moment dat de pup binnen een 'ongelukje' heeft of bezig is te produceren, roep ik hard 'Foei', pak hem GELIJK op en zet hem buiten neer. Het heeft geen enkele zin een hond daar LATER op aan te spreken, daar snapt hij niets van. Dus vooral tijdens de daad corrigeren. Het heeft ook geen enkele zin om zijn neus erin te duwen, zoals sommige mensen denken dat helpt. Een mondelinge afstraffing is altijd voldoende, maar hou het binnen de perken. Begin zo'n straf altijd met het noemen van de naam van de hond.
Houdt in de gaten dat de pup nog maar een klein urineblaasje heeft en zeker de eerste tijd elke 2 uur moet plassen. Naarmate hij ouder wordt, worden de tussenliggende periodes steeds langer.

Alleen thuis laten:


Het is heel normaal en natuurlijk dat honden niet graag alleen zijn. Een hond is een sociaal dier dat van oorsprong in groepen (roedels) leeft. Wel kan door middel van training worden bereikt dat de hond het alleen zijn accepteert als een "normaal" onderdeel van zijn leven.
Uitingen van verlatingsangst zijn onder meer vernielen, onzindelijk zijn en janken en blaffen wanneer de hond alleen thuis is. Weet u niet zeker hoe u hond zich gedraagt wanneer hij alleen thuis is, dan kunt u een keer een video-opname maken terwijl u weg bent. Aan de hand van de opgenomen beelden en geluiden krijgt u zo een indruk van het gedrag van uw hond. U kunt dit ook doen wanneer uw hond zich "misdraagt" wanneer hij alleen is, maar u niet zeker weet of dit al dan niet met verlatingsangst te maken heeft. Aan de hand van de opgenomen beelden en geluiden kunt u dan wellicht vaststellen of de hond al dan niet een nerveuze indruk maakt. Afhankelijk van het karaktertype van de hond, zijn eerdere ervaringen in dit verband en nog een aantal zaken die later aan de orde zullen komen, is deze training een meer of minder gemakkelijke opgave. Wanneer er sprake is van heftige stress bij de hond zodra die alleen thuis moet blijven, dan doet u er zondermeer verstandig aan om bij de training van de hond de hulp van een professionele gedragsbegeleider in te roepen. Gaat het om een hond die niet zo goed alleen kan zijn zonder dat er sprake is van veel stress, of gaat het om een puppie die u het alleen kunnen zijn wilt leren, dan kunt u de volgende trainingstips wellicht gebruiken:Leer de hond de oefening AF en BLIJF

(hoe dit kan op basis van beloning, kunt u leren door het volgen van een goede gehoorzaam-

heids-cursus met uw hond). Eén van de "trucs" die u in combinatie met de oefening AF

en BLIJF kunt gebruiken, is een trommeltje met hondenkoekjes.

Zodra u de oefening gaat doen, staat dit trommeltje op de grond vlak bij de hond. Zodra de hond lang genoeg is blijven liggen, geeft u hem VRIJ (dit commando betekent "einde oefening"), 

u maakt direct het trommeltje open en geeft de hond een hondenkoekje.


                                                                                                                       Lees opvoeding 2