home
wie zijn wij

onze honden
chayenne
jitka
Boeska
Chica
Ebony
Jipsy
Kanani
pups
info. verkoop pus
gastfoto's
Gezondheid
Verzorging
Opvoeding
Benchtraining
rasinformatie
teckelvariëteiten
Div. en tips
Lust je nog peultjes
geschiktheidstest
Kontakt
Links

Langharige Dwergteckelkennel

"Van 't Hoogvonder"

 

Benchtraining.


Het is verstandig een jonge Teckel op te voeden met behulp van een Bench (kamerkennel of hondenbox),dit is een metalen kooi die speciaal voor honden is bedoeld. Het gebruik van de bench kan erg nuttig zijn bij de zindelijkheidstraining en bij het voorkomen van probleemgedrag bijvoorbeeld wanneer de hond alleen is. Het gebruik van de bench maakt een mand overbodig.
Een veel gehoord probleem is dat de pup er niet in wil (met de nadruk op niet willen) Hier begint al de eerste strijd met de Teckel, namelijk iets niet willen.Als u toch doorzet loont het uiteraard de moeite en uw pup zal zich uiteindelijk prettiger voelen in de bench wanneer hij alleen thuis moet blijven. De bench is voor de pup een soort hol waarin het zich veilig voelt, zoals honden in het wild ook een veilig hol hebben. De kans dat de pup de hele buurt bij elkaar jankt is daardoor ook een stuk kleiner!
Voordat u de pup in de bench opsluit wanneer hij alleen thuis moet blijven, moet u ervoor zorgen dat de hij de bench als een prettige, veilige, ligplaats gaat beschouwen. U zet de bench in de woonkamer, op een tochtvrije plek. Het liefst op een plek van waaruit de hond de kamer goed kan overzien (de meeste honden vinden dit prettig). In de bench legt u een deken (nestlap) of iets dergelijks, zodat de ondergrond aangenaam is om op te liggen. Om de pup te wennen aan de bench geeft u hem een lekkere kluif die hij in de bench op mag eten of een gevulde kong ( een kong is een rubberen speeltje met een holte). Het deurtje van de bench blijft (alleen de eerste dag) open, maar als de pup de kluif of kong wil meenemen naar een andere plek brengt u
hem rustig terug naar de bench. Ook het eten krijgt de pup in de bench. Iedere keer wanneer de pup wil gaan slapen, bijvoorbeeld na een wandeling of een spelletje, dan brengt u de pup rustig naar de bench. Als de pup in de bench gaat liggen (al dan niet op uw aanwijzing) beloont u de pup door hem een speeltje of iets lekkers in de bench te geven. Wanneer de pup een mand, een ligbed of iets dergelijks heeft, maak het de pup dan gemakkelijker door deze (in elk geval voorlopig) weg te halen. Past de mand of het ligbed in de bench, dan kunt u die daarin natuurlijk goed gebruiken! Wanneer de pup uit zijn bench komt met de bedoeling om op een andere plek te gaan slapen, brengt u de pup, net zoals eerst met de kluif, weer rustig terug naar de bench.
De eerste nachten gaat de pup in de bench en het deurtje dicht !! De bench staat bij voorkeur naast het bed of in de nabije omgeving daarvan. Zo voelt de pup zich minder alleen en kunt u hem sussen of vermanend toespreken als de pup jankt. Gaat de pup midden in de nacht vreselijk te keer dan kan het zijn dat de pup moet plassen en dan moet u even met de pup naar buiten gaan.
Na twee dagen geoefend te hebben: Gaat de pup ook overdag op gezette (liefst vaste) tijden in de bench. Niet alleen als u weg moet maar ook als u gewoon in huis bezig bent. Sommige pups zijn snel moe en vallen in slaap. Maar je hebt ook overactieve of drammerige pups in zo'n geval is het heel belangrijk dat u juist nu goed reageert. Dat wil zeggen: zolang de hond onrustig is, negeert u hem volkomen! U mag hem vooral niet troosten of geruststellen, want dan voelt de pup zich beloond voor zijn onrustige gedrag en zal hij dit dus blijven herhalen. Ook kunt u beter niet op hem mopperen, want ook dan krijgt de pup toch aandacht (negatieve aandacht is ook aandacht) van u en dat is precies waar hij om vraagt.
Tot slot nog een goed middeltje om de pup zover te krijgen dat hij uit zichzelf met plezier in de bench gaat is het volgende. Leg regelmatig een paar hondenbrokjes of ander lekkers achterin de bench, op een moment dat de hond niet ziet dat u dit doet. De hond zal het al gauw de moeite vinden om telkens weer in de bench te gaan kijken of er misschien weer "zo maar" wat lekkers ligt. Ook kunt U in de kong een klodder leverworst of puppy blikvoer doen, de pup zal zijn uiterste best doen om dit heerlijk geurende lekkernij eruit te likken. vervolgens is de pup zo moe dat het vanzelf in slaap valt.
U mag de hond nooit voor straf in zijn bench sturen (want dan wordt het juist een vervelende plek)!

Als u kinderen heeft zult u erop moeten letten dat zij de hond als deze
in zijn bench ligt ook nooit storen of lastigvallen.

De bench moet juist een plek zijn waar de hond zich rustig terug kan trekken.

Klik hier.

Klik hier.